ZEIST - John de Mol heeft met zijn bedrijf Talpa de slag om de eerste rechten van de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden gewonnen.

De verkoop van de zes beschikbare pakketten inzake de voetbalrechten van de eredivisie levert de clubs jaarlijks 69,9 miljoen euro op. Dat maakte Michael van Praag, voorzitter van de Eredivisie CV, woensdag in Zeist bekend.

De vertegenwoordigers van de Eredivisie CV wilden niet ingaan op de verkoopprijzen van de pakketten individueel.

Het verschil tussen het financiële bod van De Mol en de NOS, die veertig jaar de rechten had, was substantieel. "Circa 15 procent", gaf de Eredivisie CV aan. Voor de clubs is een nieuwe verdeling van de inkomsten gemaakt. Hoe die er uit ziet, wilde de ECV niet zeggen. "De clubs hebben er unaniem mee ingestemd", aldus de ECV.

Niet onverwacht

"Het komt niet onverwacht", reageerde Gerard Dielessen,directeur bij de NOS, op het besluit over de belangrijkste rechten, de eerste samenvattingen van de eredivisie. "Tot woensdagmorgen heb ik nog wel hoop gehad dat de rechten bij de NOS zouden blijven."

Eredivisie

Talpa (De Mol) en de NOS waren elkaars grootste concurrenten wat betreft de samenvattingen van de eredivisie. Op een kleine periode na, drie maanden in 1996 met Sport7, zijn de samenvattingen van de eredivisie altijd als eerste bij de NOS te zien geweest. Het verlies van het kijkcijferkanon op het tweede publieke net kan grote gevolgen hebben voor de NOS. De publieke omroep geeft woensdag aan het begin van de avond een persconferentie.

RTL

RTL mag de komende drie seizoenen op vrijdagavond een eredivisiewedstrijd rechtstreeks in beeld brengen. Bovendien behaalde RTL de zogenoemde 'tweede rechten' op de samenvattingen van de eredivisie. Michael van Praag maakte dat woensdag in Zeist bekend namens de Eredivisie CV.

De live-rechten voor de duels in het weekeinde gaan naar Versatel. Canal+, de huidige rechtenhouder, verliest daardoor dit pakket.