AMSTERDAM - Het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft bij het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam aangifte gedaan van fraude door een medewerker met uitkeringsgelden. Naast de werknemer zouden ook nog drie vrouwen, van buiten het instituut, bij de zaak betrokken zijn. Volgens een woordvoerder van het OM zou de verdachte voor ruim een ton hebben gefraudeerd.

Het onderzoek bij justitie is bijna afgerond, aldus de zegsman woensdag. De betrokkene wordt verdacht van verduistering in dienstbetrekking en valsheid in geschrifte. Vermoedelijk komt de zaak begin volgend jaar voor de rechter. Of alle vier verdachten moeten voorkomen, is nog niet bekend.

Terugvordering

De aangifte kwam overigens al vorig jaar augustus binnen. De woordvoerder van het OM kon niet zeggen hoe de UWV-medewerker precies te werk is gegaan en wat de rol van de drie vrouwen was. "Dat geld is niet terecht uitgekeerd aan mensen en dat vorderen we terug", aldus de zegsvrouw van het UWV. De interne controledienst van de uitvoerder van onder meer de WW en WAO kwam de fraude vorig jaar op het spoor. De betrokken medewerker is toen op staande voet ontslagen.

Ontoelaatbaar

Binnen het UWV wordt nu "nog iets scherper" gecontroleerd. "We hebben het zelf wel ontdekt", stelde de woordvoerster. Maar volgens haar is het ontoelaatbaar dat dit soort zaken met gemeenschapsgeld kunnen plaatsvinden.