DEN HAAG - Vuurwerkhandelaren bedreigen bedrijven die sprinklers installeren. Dat zegt NCP-LPCB, de organisatie die toeziet op de kwaliteit van sprinklerinstallaties.

"Handelaren willen nog snel een installatie hebben, omdat ze anders geen vuurwerk mogen verkopen", aldus een woordvoerder woensdagmorgen.

Een bedrijf zou volgens de woordvoerder zelfs beveiliging hebben ingehuurd om het personeel te beschermen, nadat een boze vuurwerkverkoper problemen had veroorzaakt. De stormloop op sprinklers heeft onder meer te maken met het bedrijf Potential Protection, dat de installaties inspecteert.

Veel vuurwerkverkopers hebben daarmee zaken gedaan. De certificaten voor sprinklerinstallaties die Potential Protection afgeeft, zijn niets meer waard. Het bedrijf moest zijn licentie inleveren "waarschijnlijk wegens wanprestatie", denkt de woordvoerder van NCP-LPCB.

Sprinklercertificaat

Vuurwerkverkopers hebben een sprinklercertificaat nodig om in aanmerking te komen voor een gemeentelijke vergunning voor de opslag van vuurwerk. Branchevereniging Consumentenvuurwerk Nederland zegt niets te weten van de bedreigingen. Wel begrijpt de woordvoerder dat de winkeliers boos zijn op de installateurs. "Ze komen hun afspraken niet na. Ze beloven langs te komen maar bellen massaal af. Verkopers hebben rond 30.000 euro geïnvesteerd om aan alle eisen te voldoen en kunnen vervolgens dit jaar geen vuurwerk verkopen. Dat valt niet goed, natuurlijk."

Volgens NCP-LPCB-woordvoerder hadden de handelaren de problemen met de sprinklers kunnen voorkomen door zich eerder om de strenge veiligheidseisen te bekommeren. In Nederland zijn 28 gespecialiseerde installateurs van sprinklers voor de vuurwerkbranche.