LONDEN - Het duurt nog zeker tien jaar voordat Irak in staat is voor zijn eigen veiligheid te zorgen en alle buitenlandse militairen naar huis kunnen. Dat heeft een groep Britse parlementariërs gezegd na een bezoek aan het Arabische land, meldde het dagblad The Independent woensdag.

De bevindingen van de Lagerhuiscommissie voor defensie contrasteren met de opvatting van de regering van premier Tony Blair. Die blijft erbij dat de situatie in Irak aan het verbeteren is en dat eind 2005 de terugtrekking van buitenlandse militairen kan beginnen.

Verrassingsbezoek

Anders dan Blair, dinsdag tijdens zijn verrassingsbezoek aan Irak, konden de parlementariërs geen bezoek brengen aan de hoofdstad Bagdad. Hun veiligheid daar kon niet worden gegarandeerd. Zelfs Blair moest toegeven dat de strenge veiligheidsmaatregelen rond zijn bezoek duidelijk maken, hoe gevaarlijk de situatie in het land is.

Volgens een vooraanstaand lid van de commissie duurt het zeker tien tot vijftien jaar, voordat alle troepen Irak met een gerust hart kunnen verlaten. "Het is een tweede Cyprus. De Irakezen zijn eenvoudigweg niet opgewassen tegen de veiligheidssituatie en zullen dat de eerstvolgende jaren ook niet zijn", zei hij.

Jaren

Labourparlementariër en commissielid Mike Gapes vergeleek de situatie dinsdag tijdens een debat in het Lagerhuis met die in Kosovo en Bosnië. "We praten niet over een betrokkenheid voor een of twee jaar, maar veel meer jaren. We moeten eerlijk toegeven dat we hier zelf aan begonnen zijn en dat we het nu ook af moeten maken", aldus Gapes.