De ex-leider van de Zuid-Afrikaanse Democratische Alliantie, Helen Zille, heeft voor grote ophef gezorgd door op Twitter te stellen dat het kolonialisme ook goede kanten had. De gemoederen zijn zo hoog opgelopen, dat Zille mogelijk uit haar partij wordt gezet.

De politica schreef eerder deze maand op Twitter dat de nalatenschap van het kolonialisme ''niet alleen maar slecht'' is, meldt de BBC.

''Denk aan onze onafhankelijke rechters, infrastructuur, waterleidingen, etc'', stelde de partijprominent, die zo'n twee jaar geleden afzwaaide als DA-leider. "Zouden we de overgang naar gespecialiseerde medische zorg en medicatie hebben gehad zonder koloniale invloed? Wees eerlijk alstublieft."

Veel Zuid-Afrikanen reageerden boos op de opmerkingen van Zille. ''Het is een beetje als zeggen dat de Holocaust slecht was, maar dat de ingenieurs van Hitler fantastisch waren'', sneerde een beller naar een lokaal radiostation.

Blank bolwerk

De huidige leider van de liberale oppositiepartij zit met de rel in zijn maag, omdat hij de DA aantrekkelijker wil maken voor zwarte kiezers. De partij wordt traditioneel gezien als een blank bolwerk en vreest dat het getwitter van Zille negatief kan uitpakken bij de komende verkiezingen.

De partij kondigde daarom zondag aan actie te ondernemen tegen de politica. Zij wordt ervan beschuldigd dat ze de reputatie van de partij te grabbel heeft gegooid. Ze kan daarvoor een boete krijgen, maar ook uit de partij worden gezet.

Partijleider Mmusi Maimane benadrukte echter dat het onjuist zou zijn om meteen te concluderen dat de blanke Zille een racist is. ''Dat is niet de persoon die ik ken'', stelde hij.