Philippe Gilbert heeft zondag de 101e editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De 34-jarige Belg van Quick-Step Floors bekroonde een solo van meer dan 55 kilometer met de overwinning.

Greg Van Avermaet won op 28 seconden de sprint om de tweede plaats, vóór Niki Terpstra. Dylan van Baarle kwam als vierde over de finish.

Voor Gilbert is het de eerste keer in zijn carrière dat hij de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schrijft.

De wereldkampioen van 2012 won eerder in zijn carrière wel twee keer de Ronde van Lombardije, eenmaal Luik-Bastenaken-Luik en driemaal de Amstel Gold Race.

Gilbert reed op de Oude Kwaremont weg uit een kopgroep van ruim twintig renners. Op de top had hij bijna een minuut voorsprong op de achtervolgers.

De Belgisch kampioen wist het verschil daarna iets uit te breiden en hield aan de finish een voorsprong van een halve minuut over.

Gilbert pakt winst in Ronde van Vlaanderen na lange solo
Gilbert pakt winst in Ronde van Vlaanderen na lange solo

Sagan

Gilbert volgt Peter Sagan op als winnaar van de Ronde van Vlaanderen. De regerend wereldkampioen kwam op 17 kilometer van de finish ten val, waardoor zijn kansen op de overwinning verkeken waren.

Al in de eerste kilometer gingen zes renners in de aanval: Julien Duval, Oliviero Troia, Mark McNally, Stef Van Zummeren, Michael Goolaerts en Julien Morice.

Zij kregen even later gezelschap van Andre Looij en Baptiste Planckaert. Het achttal bouwde een maximale voorsprong van meer dan elf minuten op.

Op de Muur van Geraardsbergen - 95 kilometer van de finish - barstte de strijd los bij de favorieten. Tom Boonen ging in de aanval en kreeg dertien renners met zich mee.

Tot dit gezelschap behoorden onder anderen Gilbert, oud-winnaar Alexander Kristoff, Sep Vanmarcke, Jasper Stuyven, Arnaud Demare, Sylvain Chavanel en Bryan Coquard. Topfavorieten Sagan en Van Avermaet misten de slag.

Zij voegden zich met nog 66 kilometer voor de boeg bij de kopgroep. Bij de tweede passage van de Oude Kwaremont begon Gilbert aan zijn indrukwekkende solo.

Teleurstelling overheerst bij Van Baarle na missen podiumplek Ronde van Vlaanderen
Teleurstelling overheerst bij Van Baarle na missen podiumplek Ronde van Vlaanderen

Van Baarle

De Belgisch kampioen versnelde en had al snel een voorsprong van een minuut te pakken op de achtervolgers. Van Baarle ging even later met Fabio Felline in de achtervolging.

Op de Taaienberg - 33 kilometer van de finish - ging Sagan in de aanval en kreeg gezelschap van Matteo Trentin, Yoann Offredo, Van Avermaet en Oliver Naesen. Zij sloten aan bij Van Baarle en Felline.

De achtervolgers slaagden er echter niet in om het verschil met Gilbert te verkleinen. De kopman van Quick-Step Floors had op dat moment een voorsprong van een kleine minuut.

Op 17 kilometer van de finish gingen Sagan, Van Avermaet en Naesen onderuit. Alleen de olympisch kampioen kon snel verder. Door de valpartij reed Van Baarle even alleen op de tweede plaats.

De Nederlander zag Van Avermaet en Terpstra kort daarna aansluiten. Het trio kon het verschil met Gilbert nog terugbrengen naar een halve minuut, maar de overwinning van de Belg kwam niet meer in gevaar.