HAARLEM - De verschillende uitgaven van Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) zijn sinds de introductie eind oktober al 300.000 keer over de toonbank gegaan. Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) in Haarlem verwacht dat de Nederlandse boekhandels dit jaar nog zeker 100.000 'nieuwe' bijbels zullen bestellen. Dit liet het genootschap dinsdag weten.

Directeur H. Feenstra van het Genootschap is overdonderd door het succes. "We dachten pas begin 2006 boven de half miljoen verkochte exemplaren te komen. De laatste weken worden elke dag 3000 bijbels verkocht. De katholieke uitgave is zelfs volledig uitverkocht", weet Feenstra.

Spiritualiteit

De directeur ziet verschillende redenen voor het succes. "Wij zijn er van overtuigd dat de belangstelling voor spiritualiteit en zingeving aan het leven kernwaarden zijn. Gezien het materialisme in de samenleving zoeken mensen die waarden weer op", aldus Feenstra. Daarnaast denkt de directeur dat de bijbel in kerken boven verwachting goed wordt geaccepteerd. "Dominee Carel ter Linden gebruikte de NBV bijvoorbeeld al tijdens de bijzetting van prins Bernhard", aldus Feenstra.

Taalgebruik

Daarnaast noemt Feenstra de kwaliteit van de vertaling. "We denken zelfs dat als we over twee jaar de vertaling evalueren, we misschien concluderen dat het taalgebruik nog eenvoudiger had gekund. Maar we krijgen elke dag al positieve reacties dat de bijbel nu al veel toegankelijker is geworden, ondanks dat het wel een moeilijk boek blijft".

De directeur kondigde dinsdag aan rond de verkoop van het half miljoenste exemplaar een grote activiteit te organiseren. "We gaan daar expliciet aandacht aanbesteden", aldus Feenstra. Hij verwacht overigens pas dat het 12 miljoen euro kostende vertalingproject pas in 2034 is terugverdiend.