NEW YORK - Het schandaal rond de vermeende miljardenfraude bij het olie-voor-voedselprogramma voor Irak, heeft een schaduw over de Verenigde Naties geworpen. Dat heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan dinsdag tijdens een persconferentie gezegd.

"De waarheid moet zo snel mogelijk boven tafel komen", aldus Annan. De VN-baas beloofde dat hij actie zal ondernemen op basis van een rapport van Paul Volcker, oud-hoofd van de Amerikaanse centrale bank, die de kwestie onderzoekt.

Met het VN-hulpprogramma olie-voor-voedsel mocht Irak van 1996 tot 2003 olie exporteren om voedsel en medicijnen te kopen. Daarbij zouden de voormalige dictator Saddam Hussein en zijn kliek voor miljarden in eigen zak hebben gestoken. Ook VN-medewerkers, onder wie de zoon van Annan, zouden steekpenningen hebben ontvangen.

Schandaal

Annan, die onder meer door dit schandaal de laatste maanden zwaar onder vuur lag, gaf toe dat hij het erg zwaar heeft gehad. Maar hij zou nooit hebben overwogen af te treden. Vooral een aantal conservatieve Amerikaanse politici had op zijn vertrek aangedrongen.