MAAGDENBURG - Het diervoerschandaal in Duitsland heeft zich uitgebreid naar een derde deelstaat. Vrijdag werd het kankerverwekkende bestrijdingsmiddel nitrofen ontdekt in eieren van een ecologische boerderij in Saksen-Anhalt. Dat meldde het ministerie van Landbouw.

Tot nu toe was de stof alleen gevonden in eieren van boerderijen in Nedersaksen en Mecklenburg-Vorpommern. De getroffen boerderijen hadden ecologisch voer gekocht dat was besmet met nitrofen. Het plantengif is in de EU verboden.

In Nedersaksen is vrijdag een procedure voor een hoorzitting tegen de producent van het besmette voer begonnen. De autoriteiten willen het bedrijf GS agri sluiten. De in Cloppenburg gevestigde onderneming zou de besmetting maandenlang hebben verzwegen en het graan intussen gewoon hebben afgeleverd bij boerenbedrijven.

Volgens het ministerie van Landbouw heeft GS agri een dag de tijd om zich tegen de aanklachten te verweren. Het bedrijf kan de mogelijke sluiting wel juridisch aanvechten. Nog niet duidelijk is wanneer GS agri wordt gesloten.

Onbekend is ook nog steeds hoe de nitrofen in het graan is gekomen. Een speciaal onderzoeksteam van de overheid moet deze zaak oplossen. De commissie werd donderdag ingesteld na crisisoverleg tussen minister Künast van Landbouw en Consumentenzaken en de landbouwministers van de betrokken deelstaten.