DUBAI - De twee Franse journalisten die sinds augustus in Irak worden gegijzeld, zijn vrijgelaten. Dat heeft een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd. Het duo keert woensdag terug naar Frankrijk.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Premier Raffarin bevestigde het nieuws tegenover het parlement. "Met blijdschap kondig ik u aan dat Christian Chesnot en Georges Malbrunot zijn vrijgelaten", aldus de premier. Volgens Buitenlandse Zaken is het duo inmiddels overgedragen aan de Franse autoriteiten.

Jordaans grondgebied

Volgens de broer van Chesnot zitten de twee al in de Jordaanse hoofdstad Amman. De Jordaanse regering ontkende dinsdagavond dat de journalisten op Jordaans grondgebied verblijven. Eerder op de dag meldde de Arabische nieuwszender Al-Jazeera al dat de twee waren vrijgelaten. Het Islamitisch Leger in Irak, de groepering die ze vasthield, had de zender dat laten weten.

Christian Chesnot van Radio France Internationale en Georges Malbrunot van Le Figaro verdwenen op 20 augustus samen met hun Syrische chauffeur. Al snel werd vermoed dat het Islamitisch Leger in Irak erachter zat. Deze beweging claimde het duo later inderdaad te hebben gekidnapt.

Waarheid

In september gonsde het van de geruchten dat de twee snel zouden vrijkomen maar die bleken achteraf allemaal niet op waarheid te berusten. Verscheidene pogingen om door bemiddeling het tweetal vrij te krijgen liepen op niets uit.

De Franse premier Raffarin meldde in oktober dat er 'indirecte' onderhandelingen gaande waren. President Chirac gaf rond die tijd aan zich te storen aan de pogingen van een zelfbenoemde bemiddelaar, Didier Julia van Chiracs partij UMP. Hij wist het duo toen niet vrij te krijgen. Chirac vond dat de eenmansactie de onderhandelingen van de regering in de wielen reed. De president heeft nu volgens zijn woordvoerder zijn vakantie in Marokko afgebroken om de twee te kunnen ontmoeten.

Bewijs

Chesnot en Malbrunot zaten 124 dagen vast. Het Islamitisch Leger liet ze naar eigen zeggen vrij "omdat het bewijs is geleverd dat ze niet spioneerden voor de Amerikaanse troepen". Hun vrijlating is ook ingegeven "door de oproepen en verlangens van mosliminstituties en -organisaties en uit dankbaarheid voor de houding van de Franse regering in het Iraakse vraagstuk en hun inzet voor de Palestijnse zaak", meldde Al-Jazeera.

De Syrische chauffeur van de journalisten, Mohammed al-Joundi, kwam in november al op vrije voeten. Amerikaanse militairen troffen hem op 12 november aan in Fallujah en lieten hem vijf dagen later gaan.