MOSUL - Door een zware explosie op een Amerikaanse militaire basis in de Noord-Iraakse stad Mosul zijn dinsdag zeker 22 mensen om het leven gekomen. Minstens vijftig mensen raakten gewond. Dat heeft nieuwszender CNN gemeld op gezag van bronnen bij het Pentagon.

Volgens CNN zijn rond lunchtijd meerdere projectielen afgevuurd op een eetzaal op de basis. Onder de doden zijn Amerikaanse en Iraakse militairen en ook Iraakse burgers.

Het Witte Huis reageerde op de aanval door te benadrukken dat de Verenigde Staten niet zullen toestaan dat dodelijk geweld de Iraakse democratie laat ontsporen. "Het is van groot belang dat we achter Saddam-getrouwen en terroristen aan blijven gaan, die terug willen keren naar het verleden. Zij zullen worden verslagen", aldus woordvoerder Scott McClellan.

Mosul ligt in een gebied dat tot voor kort als betrekkelijk rustig gold. De afgelopen weken is ook daar echter het geweld toegenomen, met aanslagen op politiebureaus en aanvallen op Amerikaanse en Iraakse troepen.