MAASTRICHT - De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) hoeft kentekengegevens van Heerlense hoerenlopers niet door te geven aan de gemeente. Dat heeft de rechtbank in Maastricht vrijdag besloten.
hoerenlopers

De gemeente Heerlen spande een kort geding aan tegen de RDW naar aanleiding van drie recente geweldsdelicten, waarvan prostitués het slachtoffer werden.

De Rijksdienst werd daarom verzocht de gegevens van kentekenhouders die in de hoerenbuurt rondrijden, vrij te geven om het geweld rond de prostitutie tegen te gaan. Het RDW liet in mei weten niet te willen meewerken aan het verzoek. De gemeente Heerlen diende vervolgens een bezwaarschrift in bij de rijksdienst. De drie recente geweldsdelicten deed de gemeente tevens besluiten een kort geding aan te spannen.

Formele afwijzing

De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van een onbeheersbare situatie en dat het bezwaarschrift eerst afgewacht moet worden. Bovendien kan de gemeente indirect via de politie toch aan de kentekengegevens komen, redeneerde de rechtbank. Burgemeester Sakkers liet in een reactie weten zeker gebruik te maken van die laatste suggestie van de rechtbank. Hij ziet de uitspraak van het kort geding verder als een formele afwijzing, omdat er nog een bezwaarprocedure loopt. "Inhoudelijk is er geen uitspraak gedaan."

Wanneer de beslissing op het bezwaarschrift valt, is niet bekend. De RDW heeft de rechtbank wel toegezegd dit op de kortst mogelijke termijn te behandelen.