BAGDAD - De Britse premier Blair is dinsdag voor een verrassingsbezoek naar Irak gereisd. Hij zei er te hopen dat de verkiezingen zoals gepland doorgaan. Ook stelde hij dat de huidige situatie in Irak een "strijd tussen democratie en terreur" is. In een toespraak noemde hij verkiezingsmedewerkers 'helden'.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Zondag nog werden drie van hun collega's in koelen bloede vermoord. Blair vertelde met leden van de kiescommissie te hebben gesproken. "Ik heb ze gezegd dat ze de helden van het nieuwe Irak zijn, omdat ze elke dag hun leven riskeren. Ze zorgen ervoor dat het volk over zijn eigen toekomst kan beslissen."

Blair vloog dinsdag uit de Jordaanse hoofdstad Amman naar Bagdad. In het diepste geheim was hij maandag van Londen naar Jordanië gereisd. De Britse premier overlegde in Bagdad met interim-premier Allawi en sprak zijn steun uit voor de verkiezingen eind januari in het Arabische land. Het is het eerste bezoek van Blair aan Bagdad. Eerder reisde hij wel naar de zuidelijke stad Basra, waar de Britse militairen zijn gestationeerd.

Een woordvoerder van Allawi zei dat 'iedereen' blij was met Blairs bezoek. "We vinden hem erg belangrijk."