DRONTEN - De boze asielzoekers uit een asielzoekerscentrum (azc) in Dronten hebben dinsdag enkele uren lang de provinciale weg van Dronten naar Kampen geblokkeerd. De actie werd rond half een beëindigd, nadat de directie van het centrum had aangeboden met een kleine delegatie in gesprek te gaan.

Vanaf half elf blokkeerden de demonstrerende asielzoekers de provinciale weg van Dronten naar Kampen. Later werd ook een rotonde ingenomen. Tussen 150 en tweehonderd demonstrerende mannen, vrouwen en kinderen stonden op de weg. Uit voorzorg sloot de politie de weg af.

Grimmiger

De sfeer van de demonstratie werd grimmiger toen demonstranten tegen passerende auto's begonnen te slaan en schoppen. Daarop besloot de directie van het azc in overleg met het Centrum Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) met de demonstranten in gesprek te gaan en hun wensen te overwegen.

De asielzoekers demonstreerden omdat sommigen van hen mogelijk hun opvangplek moeten verlaten. Het centrum waar zij wonen verandert in een centrum voor oriëntatie en inburgering waar kansrijke asielzoekers terechtkomen.

Verkiezingen

Asielzoekers wier eerste aanvraag is afgewezen moeten daarom uiteindelijk naar een asielzoekerscentrum gericht op terugkeer. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verloopt de verhuizing voor die groep geleidelijk. Vanaf 1 januari staan er twintig verhuizingen per week gepland. In totaal zitten er zo'n 570 asielzoekers in het centrum in Dronten.