JAKARTA - Een belangrijke getuige in het proces tegen de van terrorisme verdachte Abu Bashir heeft dinsdag voor de Indonesische rechter gezegd dat de moslimgeestelijke leider was van de militante beweging Jemaah Islamiyah. De Maleisiër Nasir Abbas zei dat Bashir op bijeenkomsten van Jemaah Islamiyah, dat banden met het terroristennetwerk al-Qaeda zou hebben, de jihad (heilige oorlog) predikte.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Aan de zitting kwam een abrupt einde, omdat aanhangers van Bashir Abbas in de rechtszaal te lijf wilden gaan. Politiemensen moesten de Maleisiër ontzetten.

Abbas

Abbas zei voor de rechtbank in Jakarta dat hij instructeur is geweest van leden van het Zuidoost-Aziatische terreurnetwerk Jemaah Islamiyah. De groepering leidt in kampen mensen op voor het plegen van aanslagen.

De Maleisiër repte onder meer van een bezoek van Bashir aan een kamp van Jemaah Islamiyah in april 2000. Bashir zou daar tijdens een ceremonie personen hebben toegesproken die hun opleiding net achter de rug hadden.

Bashir is aangeklaagd als brein achter aanslagen in Indonesië, waaronder die op Bali in oktober 2002 (ruim tweehonderd doden) en het JW Marriott Hotel in Jakarta in augustus 2003 (twaalf doden).