ALICE SPRINGS - In Australië groeit de vrees voor een kamelenplaag. De autoriteiten waarschuwen voor een explosieve groei. Zij sluiten niet uit dat het aantal kamelen over acht jaar tot een miljoen is gestegen.

Oorzaak voor de toename is een dramatische daling van de export naar Brunei, Maleisië en het Midden-Oosten. Vorig jaar gingen nog 3000 kamelen weg, dit jaar zijn slechts 250 exemplaren verkocht. De kamelenboeren kampem met een tekort aan geschikte schepen voor het vervoer.

Daarnaast laat de bouw van een abattoir in Alice Springs op zich wachten, meldde het Japanse persbureau Kyodo dinsdag. In april zullen betrokkenen zich in de stad over het probleem van een mogelijke kamelenplaag buigen.

Australië heeft de grootste kudde wilde kamelen ter wereld. De ongeveer 600.000 dieren leven in de afgelegen woestijngebieden. Alleen al in het Northern Territory neemt het aantal kamelen jaarlijks met 10 procent toe.

Milieubeschermers zeggen dat de kamelen enorme schade aan de natuur toebrengen. De dieren vervuilen de schaarse waterbronnen en zij eten praktisch alle vegetatie op.