HILVERSUM - Maastricht is gekozen tot beste stad van Nederland. De Limburgse hoofdstad kan dubbel feest vieren, want burgemeester Gerd Leers werd gekozen tot de beste burgemeester van het land. De uitverkiezingen werden maandagavond bekendgemaakt tijdens het programma 'De Beste Stad van Nederland', een gezamenlijke uitzending van Avro, Tros, BNN en NOS op Nederland 2.

Leers zei tijdens de uitzending "ongelooflijk blij" te zijn dat hij tot beste burgemeester gekozen te zijn. Dat Maastricht ook nog de beste stad is geworden, maakte hem naar eigen zeggen "hartstikke verlegen". Maar hij had niet anders verwacht, "want Maastricht is gewoon de mooiste stad van Nederland", aldus Leers.

Enquête

De verkiezingen zijn gebaseerd op basis van een enquête van Interview/NSS onder driehonderd burgers van de zestig grootste gemeenten van Nederland. De in totaal 18.000 ondervraagden gaven een oordeel over het beleid van hun eigen woonplaats. Ook moesten zij de burgemeester een rapportcijfer geven.

Leers, de burgemeester met gemiddeld het hoogste rapportcijfer, is sinds 1 februari 2002 de eerste burger van de stad aan de Maas. Daarvoor was hij Tweede-Kamerlid voor het CDA.

Naast Leers, waren de burgemeesters van Deventer (J. van Lidt de Jeude), Rotterdam (I. Opstelten) en Venlo (J. Schrijen) genomineerd voor de uitverkiezing. Voor de verkiezing van 'Beste Stad' waren naast de uiteindelijke winnaar ook nog Amstelveen, Groningen, Haarlem en Veenendaal in de race.

Tijdens de uitzending werd bekendgemaakt dat Groningen 'De Veiligste Stad van Nederland' is. Als schoonste stad kwam Smallingerland uit de bus. De titel 'De Groenste Stad van Nederland' ging naar Veenendaal.

Amsterdam

Maastricht kwam ook al in een eerdere verkiezingen van favoriete steden goed uit de bus. Uit een enquête onder duizend Nederlanders van onderzoeks- en adviesbureau DSP bleek vorige week dat de Limburgse stad met 9,2 procent van de stemmen net iets minder gezellig en sfeervol werd geacht dan de hoofdstad Amsterdam met 14,7 procent.

Overigens werd in dit onderzoek Amsterdam ook genoemd als minst favoriete stad.