HILVERSUM - De ouders van Theo van Gogh hebben zich er aan gestoord dat premier Balkenende na de moord op hun zoon niets van zich heeft laten horen, maar de Rijksvoorlichtingsdienst bestrijdt dat.

"Hij was bij het suikerfeest, bezocht een moskee en een afgebrande school, maar vergat dat er een klein jongetje in Amsterdam was van wie de vader was vermoord", verklaart Anneke van Gogh maandagavond in het televisieprogramma NOVA. Kort na de moord ontvingen de ouders een telegram van koningin Beatrix. "Dat vond ik heel correct", aldus de moeder van de vermoorde regisseur. Minister Verdonk (Integratie) belde een keer op, maar van de minister-president hoorden ze niets, leggen ze uit in een interview.

Persoonlijke brief

Vijf dagen na de dood van hun zoon ontvingen de ouders een brief van het kabinet. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zegt dat premier Balkenende daags na de moord in een persoonlijke brief aan de familie zijn deelneming heeft betuigd. Eerder gaf de minister-president in een Kamerdebat al aan, dat hij heeft aangesloten bij wat de familie als wens had aangegeven.

De familie had niet hem, maar minister Verdonk gervaagd om te spreken bij een herdenkingsbijeenkomst in Amsterdam. Voor de crematie waren de ministers Zalm en Verdonk uitgenodigd.