TOKYO - Het Japanse parlement heeft vrijdag het milieuverdrag van Kyoto uit 1997 aangenomen. Dat is een opmerkelijke beslissing, aangezien Japan tot nog toe het verdrag weigerde te ondertekenen als de Verenigde Staten niet mee zouden doen. De VS hebben het VN-verdrag over de klimaatverandering niet bekrachtigd.

Het Kyoto verdrag eist van de geïndustrialiseerde landen dat ze hun CO2 gassen verminderen tot het niveau van 1990. In het geval van Japan betekent dit een vermindering van 6 procent.

De VS, verantwoordelijk voor de meeste uitstoot van CO2, weigert het verdrag te ondertekenen. Bush heeft herhaaldelijk verklaard dat het te veel schade aan de economie zal toebrengen.

De Japanse senaat heeft met een overweldigende meerderheid van stemmen voor het Kyoto-protocol gestemd. Nu het parlement het verdrag heeft geratificeerd, moet de regering van premier Junichiro Koizumi deze beslissing nog goedkeuren tijdens de ministerraad.

Japan zal zijn handtekening onder het verdrag zetten tijdens een milieutop in Johannesburg in Zuid-Afrika, die wordt gehouden van 26 augustus tot 4 september. Dit heeft de Japanse minister van Milieu bekendgemaakt.