LONDEN - Een simpele injectie met de stof magnesiumsulfaat kan duizenden gevallen van zwangerschapsstuipen per jaar voorkomen. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek, waaraan in totaal 33 ziekenhuizen en meer dan 10.000 vrouwen meededen. Het middel moet dan bij de eerste verschijnselen van de ziekte worden toegediend.

Zwangerschapsstuipen, of eclampsia, is een ernstige aandoending die vrouwen in de laatste maanden van de zwangerschap kan treffen. Symptomen zijn onder meer een plotselinge sterke stijging van de bloeddruk, eiwit in de urine en stuipen. In vrijwel alle gevallen moet de baby voortijdig worden gehaald, omdat het leven van moeder en kind gevaar loopt.

Als het magnesiumsulfaat bij de eerste verschijnselen, de zogenoemde pre-eclampsia of zwangerschapsvergiftiging, wordt toegediend in de vorm van een injectie, wordt de ontwikkeling van het syndroom voorkomen. De injectie is makkelijk en goedkoop te vervaardigen, en is daarom ook goed toegankelijk voor ontwikkelingslanden, zo meldt de
BBC