AMSTERDAM - 81% van de tieners tussen de 9 en 15 jaar heeft al eens alcohol gedronken. Van de 15-jarige jongens geeft 40% toe wel eens heel erg dronken te zijn geweest. Dit blijkt uit een grootschalig online onderzoek door Kaboem, een mediaplatform voor jongeren. In totaal deden er 2.500 respondenten mee aan het onderzoek.

Uit de uitkomsten blijkt dat jongeren gemiddeld op twaalfjarige leeftijd hun eerste alcoholische drankje nuttigen. Vanaf deze leeftijd gaan de respondenten steeds meer alcohol drinken. Van de totale groep drinkt 29% vaak alcohol. 68% van de 15-jarigen geeft aan vaak alcohol te drinken.

Een derde van de jongeren zegt meerdere malen per maand alcohol te drinken. Een kwart van de respondenten gaf toe één of meerdere keren per week een alcoholische versnapering te nemen. Verder kwam naar voren dat jongens vaker drinken dan meisjes. Maar liefst 26% jongens drinkt wekelijks een drankje, bij meisjes is dit 15%.

Dronken

33% van de respondenten is wel eens een beetje of heel erg dronken geweest. Ook hier hebben de jongens een voorsprong. 40% van de 15-jarige jongens heeft wel eens te diep in het glaasje gekeken.

Thuis

Verrassend genoeg drinkt 38% van de jeugd hun eerste glas alcohol met vader of moeder. 26% drinkt voor het eerst met vrienden of vriendinnen. Een groot deel (37%) drinkt thuis voor het eerst alcohol. 18% heeft voor het eerst op een feest gedronken en 11% dronk voor het eerst bij vrienden of vriendinnen thuis. De sportclub blijkt geen broedplaats voor alcoholgebruik; slechts 1% dronk voor het eerst op een feest van de sportclub.

De helft van de jongeren vindt alcohol vooral lekker. 16% vindt alcohol gezellig en 4% vindt alcohol stoer. 12% vindt alcohol slecht, 10% vindt het vies en 5% zegt alcohol gevaarlijk te vinden.

Populairste drankjes

De Bacardi Breezer is met stip favoriet. 41% van de jeugd vindt de Breezer het lekkerste alcoholische drankje. De mix, bier en sterke drank komen, met ieder 11%, op de tweede plaats. Wijn scoort helemaal niet, slechts 4% kiest wijn als favoriet.

1. Bacardi Breezer, 50%
2. Heineken, 23%
3. Passoa, 20%
4. Smirnoff, 14%
5. Amstel, 12%
6. Grolsch, 10%
7. Flügel, 9%

Ook champagne doet het goed. Een kwart van de jongeren gaat met oud en nieuw zeker champagne drinken.