AMMAN - De voormalige dictator Saddam Hussein heeft vanuit zijn cel het Iraakse volk opgeroepen tot eenheid en tot omzichtig omgaan met de parlementsverkiezingen eind volgende maand. Dat heeft een lid van zijn advocatenteam zondag vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman laten weten.

Saddam zag afgelopen donderdag voor het eerst een advocaat, net iets meer dan een jaar na zijn aanhouding op 13 december 2003. De raadsman heeft de "aanbevelingen'' aan de Irakezen die Saddam in het gesprek naar voren bracht, op schrift gezet.

Volgens een woordvoerder van het in Jordanië gevestigde advocatenteam zou Saddam een Koranvers erbij hebben gehaald om de noodzaak van eenheid van het volk te bendrukken. "Houdt vast aan Gods wetten en drijft niet uiteen'', citeerde de ex-dictator het vers.

Saddam benadrukte dat de religieuze leiders van de sjiieten, soennieten en andere geloofsrichtingen een belangrijke rol hebben bij de bevordering van de eenheid van de Irakezen en er de verantwoordelijkheid voor moeten dragen.

Tijdens de ontmoeting met de advocaat zou Saddam op de hoogte zijn gebracht van de aanstaande verkiezingen in Irak. De ex-dictator zou hebben gezegd dat het Iraakse volk "op zijn hoede moet zijn''. Het is niet duidelijk of hij hiermee een boycot van de verkiezingen bedoelde.

Goede gezondheid

Het advocatenteam maakte donderdag bekend dat het onderhoud tussen Saddam en de raadsman meer dan vier uur had geduurd en dat de ex-dictator in goede gezondheid verkeert. De Iraakse minister voor Mensenrechten meldde eerder dat Saddam vastzit op een Amerikaanse basis bij Bagdad, maar dat werd niet bevestigd door het advocatencollectief.

De woordvoerder van het verdedigingsteam meldde zondag wel dat Saddam in een ruimte van drie bij vijf meter wordt vastgehouden. Hij zou sinds het begin van zijn detentie alleen zijn Amerikaanse bewakers en medewerkers van het Internationale Rode Kruis hebben gezien en gesproken.

'Rode Kruis nutteloos'

Saddam zou de ontmoetingen met de Rode Kruis-medewerkers, die erop toezien of hij correct wordt behandeld, als "nutteloos'' hebben omschreven. Hij verwijt de hulporganisatie dat het haar "humanitaire taken niet goed uitvoert''.