MADRID - Een leider van wat een cel van terroristen op de Canarische Eilanden wordt genoemd, Hassan al-Haski, zou betrokken zijn geweest bij de moord op de Nederlandse filmregisseur Theo van Gogh begin november.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Nederlandse politie zou dat volgens het Spaanse dagblad ABC aan Spaanse collega's hebben laten weten. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam zegt echter geen idee te hebben waar de berichten vandaan komen.

f

De Spaanse politie hield vrijdag op het eiland Lanzarote vier Marokkanen aan die ervan worden verdacht terroristische aanslagen voor te bereiden of te hebben voorbereid.

Initiatief

De Marokkanen wilden volgens de politie op de Canarische Eilanden een uitvalsbasis vestigen. Hun leider was Hassan al-Haski. Hij zou volgens ABC mogelijk het initiatief tot de moord op Van Gogh hebben genomen.

Het kwartet zou behoren tot de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM), een terreurgroep die in verband is gebracht met verscheidene aanslagen, zoals die in Casablanca in 2003 en die in Madrid op 11 maart van dit jaar. Een van de verdachten die vrijdag werden opgepakt, wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen op forensentreinen in de Spaanse hoofdstad op 11 maart, meldden Spaanse media zaterdag.

Imam

De vier mannen, onder wie een imam, zijn zaterdag per vliegtuig van Lanzarote naar een militaire basis ten zuiden van Madrid vervoerd. Vervolgens zijn ze voor verdere ondervraging naar het hoofdbureau van de politie in de Spaanse hoofdstad gebracht. Binnen enkele dagen zullen ze volgens een bron binnen het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken worden voorgeleid.