GRONINGEN - Vluchtelingenorganisatie Inlia heeft een deurwaarder naar minister Verdonk gestuurd. Dat heeft directeur J. van Tilborg zondag gezegd.

De bewindsvrouw houdt zich volgens Inlia niet aan de uitspraak van een Groningse rechtbank. Deze bepaalde drie weken geleden dat Inlia inzage moest krijgen in de terugkeerprocedures voor vluchtelingen.

Zwarte stift

Verdonk heeft de vluchtelingenorganisatie wel een stapel papieren gestuurd, maar cruciale gegevens zijn met een zwarte stift onleesbaar gemaakt. Het betreft gegevens die de minister volgens de rechtbank wel openbaar had moeten maken.

Het gaat vooral om contactgegevens van ambassades en consulaten van landen waar de uitgeprocedeerde asielzoekers terug naar toe moeten. Volgens Van Tilborg kunnen de contactpersonen in de landen van herkomst vaak bevestigen dat terugkeer van de vluchtelingen niet mogelijk is.

250 euro

De vluchtelingenorganisatie heeft het vonnis de afgelopen week door een deurwaarder van de Hoge Raad laten betekenen. Verdonk moet nu elke dag dat ze de afspraken niet nakomt 250 euro boete betalen. Inlia heeft inmiddels ook de kamercommissie voor Justitie geïnformeerd dat de minister het vonnis niet nakomt.

Vluchtelingenorganisatie Inlia helpt tientallen gemeentes in Nederland die noodopvang leveren aan dakloze asielzoekers. Ook helpt de organisatie uitgeprocedeerde asielzoekers met een veilige terugkeer naar hun land van herkomst.

Een woordvoerder van het ministerie zei zondag dat het departement zal bekijken welke stukken Inlia heeft gehad en dat het deze zal vergelijken met de uitspraak van de rechtbank in Groningen.