DEN HAAG - Het aantal mensen dat langer dan de afgesproken norm wacht op een behandeling in een ziekenhuis, is misschien maar de helft van de 160.000 die nu zijn geregistreerd. Dat zei minister Borst van Volksgezondheid donderdag bij de presentatie van een rapport over de wachttijden in ziekenhuizen.

Als je de wachtlijsten zuivert van alle dubbeltellingen, de mensen die op eigen verzoek een operatie nog even uitstellen niet meetelt en degenen die binnen de afgesproken normen worden geholpen, schrapt, blijven er misschien nog 80.000 wachtenden over, vermoedt Borst.

Met het extra geld dat de minister de afgelopen jaren heeft uitgetrokken voor het wegwerken van de wachtlijsten, zijn al veel extra operaties uitgevoerd. De wachtlijsten worden echter niet korter, doordat de vraag toeneemt. Maar volgens het rapport, dat verleden week al uitlekte, zouden ziekenhuizen veel meer mensen kunnen helpen, als zij efficiënter werken en het ziekteverzuim aanpakken.

De verschillen tussen ziekenhuizen zijn enorm groot, zei de bewindsvrouw op een persconferentie in Den Haag. "De een doet het qua organisatie veel beter dan de ander." Goede voorbeelden zijn er genoeg, maar zij vinden te weinig navolging. Door goede prestaties te belonen, kan de overheid bevorderen dat die 'best practices' wel worden nagevolgd.

Capaciteit

Ook benutten niet alle ziekenhuizen hun capaciteit optimaal, aldus het rapport, dat geen wetenschappelijk werk is, maar een verkenning gebaseerd op gesprekken met mensen van acht ziekenhuizen. "Het personeelstekort wordt overal gevoeld", aldus Borst. Het opleiden van extra mensen blijft nodig. Maar een goede aanpak van het ziekteverzuim scheelt ook. En dat gebeurt niet overal. "Met 1 procent minder ziekteverzuim, schiet je al een heel eind op."

Knellende regels

Ziekenhuizen zelf kunnen nog heel wat doen aan het wegwerken van de wachtlijsten, maar ook de overheid kan meer doen. Er zijn te veel knellende regels, erkent Borst. Daarvan kunnen er veel worden geschrapt. Er ligt hierover al geruime tijd een notitie bij de Tweede Kamer. "Maar die heeft die nog steeds niet behandeld", aldus Borst.

VVD

De VVD weerlegt die kritiek. Volgens woordvoerster Van Blerck gaat dit over de bouw van zorginstellingen. "Wij en het CDA wilden die niet behandelen, omdat de voorstellen hiertoe helemaal niet ver genoeg gaan. Wij denken dat nog veel meer regels geschrapt kunnen worden." Van Blerck zegt dat CDA en VVD na de formatie deze wet zo snel mogelijk gaan aanpassen en invoeren.