MADRID - Marokkaanse moslimextremisten wilden op de Canarische Eilanden een logistiek centrum inrichten van waaruit aanslagen voorbereid moesten worden. Dat berichtten Spaanse ochtendbladen zaterdag. Met de arrestatie vrijdag van vier Marokkanen is een terreurcel op Lanzarote ontmanteld, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid.

Het kwartet zou behoren tot de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM), een terreurgroep die in verband is gebracht met verscheidene aanslagen, zoals die in Casablanca in 2003 en die in Madrid op 11 maart van dit jaar. Een van de verdachten die vrijdag werden opgepakt, wordt ook verdacht van directe betrokkenheid bij de aanslagen op forenzentreinen in de Spaanse hoofdstad op 11 maart.

De vier mannen, onder wie een imam, zijn zaterdag per vliegtuig van Lanzarote naar een militaire basis ten zuiden van Madrid vervoerd. Vervolgens zijn ze voor verdere ondervraging naar het hoofdbureau van de politie in de Spaanse hoofdstad gebracht. Binnen enkele dagen zullen ze volgens een bron binnen het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken worden voorgeleid.