BREDA - De Belgische en Nederlandse politie hebben zaterdag bij een gezamenlijke grenscontrole naar verboden vuurwerkbezit 34 personen aangehouden. Daarbij hebben agenten circa 1800 kilo vuurwerk in beslag genomen, aldus de politie.

Daarvan lag 1200 kilo in een illegale opslag in Mol in België. In een bedrijfsloods in Tilburg vond de politie 150 kilo vuurwerk, waaronder veertien verboden Chinese rollen van 100.000 klappers.

In totaal 120 Nederlandse opsporingsambtenaren van verschillende diensten en twintig Belgische politiemensen controleerden zaterdag tussen 14.00 en 20.30 uur de hele Nederlandse zuidgrens. Van Nederlandse kant werkten de politie, marechaussee, boswachters, het Korps Landelijke Politiediensten, de Inspectie Verkeer en Waterstaat en VROM-medewerkers mee.

Controle

De vuurwerkcontrole was gericht tegen het illegaal verhandelen, vervoeren en opslaan van vuurwerk. De ambtenaren doorzochten bestelauto's en kofferbakken van personenwagens. Zij deden ook huiszoekingen in onder meer Rotterdam, Oudenbosch, Oosterhout, Rijsbergen en Tilburg.

Kentekennummers

De Belgische politie helpt de komende weken haar Nederlandse collega's door kentekennummers door te geven van tientallen Nederlanders die in België vuurwerk hebben gekocht. De Nederlandse politie kondigde zaterdagavond aan dat zij de komende dagen nader onderzoek zal doen naar de eigenaren van verdachte voertuigen die zaterdag niet staande gehouden konden worden.

De samenwerking tussen Nederland en België wordt vanaf 1 januari intensiever. Een politiewoordvoerder zei dat in 2005 internationale acties gepland staan op het gebied van milieu, mensenhandel, grensoverschrijdende criminaliteit, drugs en vuurwerk. Dit jaar hebben opsporingsdiensten in Nederland tot nu toe al 90.000 kilo verboden vuurwerk achterhaald. Die hoeveelheid is volgens de politie vergelijkbaar met de afgelopen jaren.