ANKARA - De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is zaterdag in eigen land als een ware held binnengehaald. Hij wordt geprezen omdat hij in Brussel met de Europese Unie overeenstemming heeft bereikt over het begin van de onderhandelingen over de toetreding van Turkije.

Op het vliegveld van Istanbul verwelkomden duizenden Turken zaterdagmorgen vroeg de premier en zijn gevolg. De aanwezigen, verbonden aan de politieke partij van de Turkse eerste minister, droegen spandoeken met teksten als 'De nieuwe ster van de EU' en 'Geen EU zonder Turkije'. Erdogan zei dat hij zijn hervormingsbeleid onverminderd zal voortzetten.

Ankara

In Ankara volgde later op de dag een nog uitbundiger ontvangst. Erdogan werd rondgereden op een hoge open dubbeldekker in straten waar veel mensen met Turkse en Europese vlaggen zwaaiden. Ook waren er hier veel spandoeken te zien met loftuitingen voor Erdogan. Na de rijtoer sprak de premier een grote mensenmenigte toe op een plein in het centrum van de Turkse hoofdstad.

"Turkije is het kritische kruispunt overgestoken. Onze weg ligt open, daar hoeven jullie geen twijfels over te hebben. Van nu af aan heeft democratie een andere betekenis, worden mensenrechten en vrijheden op een betekenisvoller manier toegepast en gaat het economisch beter worden", aldus Erdogan.

Balkenende

Europa en Turkije schreven vrijdag volgens premier Balkenende geschiedenis door het akkoord om onderhandelingen te beginnen over het Turkse lidmaatschap van de EU. Voorwaarde is wel dat Turkije voor het begin van de gesprekken Cyprus indirect zal erkennen. Na keiharde onderhandelingen daarover heeft Erdogan dat toegezegd. De onderhandelingen duren zeker tien tot vijftien jaar.

Opgetogen

Ook in de Turkse pers is zaterdag over het algemeen opgetogen gereageerd op het besluit van de EU en de houding van Erdogan bij de onderhandelingen. Veel bladen prijzen zijn fermheid. De media zijn er voorts opgetogen over dat de top een datum heeft vastgelegd waarop de officiële onderhandelingen over Turkse toetreding beginnen: 3 oktober 2005. "Een nieuw Europa. een nieuw Turkije" kopte een krant.

Slottekst

Verscheidene bladen berichtten dat Erdogan aanvankelijk wel kwaad opstapte. Toen de tekst waar EU-voorzitter Balkenende mee kwam, over snelle erkenning van Cyprus repte, zou Erdogan onmiddellijk hebben gezegd: "Als dat uw slotttekst is, dan dank u wel en tot ziens." Hij zou toen daadwerkelijk zijn opgestapt. Volgens het dagblad Hurriyet loodste de Britse premier Blair Erdogan weer naar de onderhandelingstafel.