RIJSWIJK - Hoofdcommissaris R. Bik van de politie Zuid Holland-Zuid wil regelmatige plegers van kleine vergrijpen (de zogenoemde draaideurcriminelen) laten kiezen tussen gevangenisstraf of deelname aan een heropvoedingsprogramma.

Justitie neemt hiermee de drukbezette rechtelijke macht werk uit handen waardoor meer criminelen sneller straf kunnen krijgen. Momenteel duurt het volgens Bik veel te lang voordat een boef voor de rechter verschijnt.

Afkicken of voorkomen

Het idee van Bik is niet helemaal nieuw. In onder meer Rotterdam kunnen drugsverslaafden die regelmatig door de politie worden opgepakt (voor vooral diefstallen) kiezen tussen afkicken of voorkomen. Justitie biedt de verslaafde deze mogelijkheid zonder dat een rechter er aan te pas komt. Kiest de verslaafde voor afkicken, dan blijft de rechter buiten beeld. Weigert de verdachte hulp om van zijn verslaving af te komen, dan zal hij voor de rechter moeten verschijnen. Die legt dan vermoedelijk een celstraf op.

Draaideurcriminelen

Bik wil nu dat veel meer draaideurcriminelen soortgelijke keuzes krijgen voorgelegd. Afkicken, heropvoeding, jeugdinternaat of anders zitten. Een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen laat weten dat binnen de raad intensief wordt nagedacht over een mogelijkheid om de tijd tussen het plegen van een delict en het tenuitvoerleggen van een sanctie te verkleinen. Het idee van Bik zal volgens hem dan ook snel worden besproken.