BRUSSEL/TURNHOUT - De Belgische politie gaat de komende weken extra controleren op de uitvoer van vuurwerk naar Nederland. Bij een gerichte actie heeft de milieupolitie in het Vlaamse Turnhout zaterdag al de kentekens van tientallen Nederlanders, die in België vuurwerk kochten, doorgegeven aan de collega's over de grens.

De kopers van vuurwerk in België lopen daardoor het risico op een boete in Nederland. Ook riskeren zij de inbeslagname van het over de grens aangeschafte vuurwerk. De actie past volgens hoofdinspecteur Theys van de Turnhoutse politie in de grotere grensoverschrijdende samenwerking tussen politiediensten in Europa. "Wij blijven ook zeker tot 1 januari extra controleren op vuurwerk", aldus Theys.

De milieupolitie van Turnhout heeft daarnaast ook vuurwerkhandels in eigen land gecontroleerd op naleving van veiligheidsvoorschriften. De actie vond plaats rondom verscheidene winkels in de Belgische Kempen. Veel Nederlanders kopen in de eindejaarsperiode vuurwerk in België, omdat het daar het hele jaar door verkocht mag worden. In Nederland mag vuurwerk pas drie dagen voor oudejaarsavond over de toonbank.