SANTIAGO - De voormalige president van Chili, Augusto Pinochet, is zaterdag opgenomen in het militaire hospitaal in Santiago. De 89-jarige Pinochet heeft volgens een woordvoerder van het ziekenhuis een beroerte gehad. Zijn toestand zou verbeterd zijn, maar hij moet volgens zijn artsen voor onderzoek in het hospitaal blijven, "afhankelijk van zijn vooruitgang".

Justitie in Chili heeft recent bepaald dat Pinochet toch terecht kan staan voor verdwijningen tijdens zijn militaire regime (1973-1990). Pinochets advocaten bestrijden dat hij in staat is een proces te volgen. Het hof van beroep in Santiago zou naar verwachting komende maandag uitspraak doen over de bezwaren van de advocaten tegen de berechting.

Aanklacht

Pinochet werd maandag aangeklaagd wegens zijn verantwoordelijkheid voor de vervolging van linkse activisten in de jaren zeventig. Onderzoeksrechter Juan Guzman plaatste de 89-jarige voormalige militaire leider bovendien onder huisarrest. Deze maatregel werd later opgeschort omdat de advocaten van de ex-dictator beroep hadden aangetekend.

Proces

Pinochet zou volgens artsen in staat zijn een proces tegen hem te volgen. Guzman vervolgt Pinochet in de zaak-Operación Condor. Dat was een geheim samenwerkingsverband van verscheidene militaire inlichtingendiensten in Zuid-Amerika. Die konden daardoor ook linkse activisten uitschakelen die naar buurlanden waren uitgeweken.

Ontvoering

De oud-dictator zou volgens de onderzoeksrechter betrokken zijn geweest bij de ontvoering van minstens negen activisten. Ook zou hij een moord op zijn geweten hebben.

Gezondheid

Tot dusver is Pinochet wegens zijn slechte gezondheid niet voor een rechter verschenen. Maar na een interview met een Spaanse zender in november vorig jaar, waarin hij helder antwoordde op de vragen van de journalist, draaiden de rechters bij. De raadslieden van Pinochet hadden tot dan altijd volgehouden dat hij lichamelijk en geestelijk te zwak was om terecht te staan.

In augustus hief het Chileense Hooggerechtshof de onschendbaarheid van de oud-dictator op waardoor de weg voor zijn vervolging werd vrijgemaakt.In 2001 werd Pinochet al eerder aangeklaagd wegens de dood en de verdwijning van 75 mensen. Zijn gezondheid maakte dat het proces niet doorging.

Tijdens het bewind van Pinochet tussen 1973 en 1990 zijn ongeveer 3000 politieke tegenstanders vermoord.