PARIJS - De bouw van joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden is "een historische vergissing". Dat heeft de leider van de Israëlische Arbeidspartij, Shimon Peres, in een gesprek met de Franse krant Le Figaro van zaterdag gezegd.

"Je kan de kaart van de vestigingen onmogelijk betrekken bij de routekaart voor de vrede", aldus Peres. "Of je staat gebieden af, opdat de joden in de meerderheid blijven. Of je houdt alle gebieden en verliest dan deze meerderheid. Zelfs premier Sharon heeft uiteindelijk toegegeven dat hij misschien wel een overwinning kan behalen op het terrorisme, maar niet op de demografie."

Peres vindt dat de Gazastrook een haven, een luchthaven en een spoorwegverbinding met de Westelijke Jordaanoever moet krijgen om te kunnen leven.

In Israël wordt verwacht dat de Arbeidspartij snel zal toetreden tot een grote coalitie, waarover de Likudpartij van premier Sharon mogelijk zondag al een akkoord zal sluiten met de partij van Peres. Sharon heeft de Arbeidspartij nodig om voldoende steun te krijgen in het parlement, onder meer voor de terugtrekking uit de Gazastrook.