BAGDAD - Saddam Husseins neef en adviseur Ali Hassan al-Majid - ook bekend als Ali Chemicali - en de voormalige Iraakse minister van defensie Sultan Hashem zijn zaterdag aan een onderzoeksrechter voorgeleid. Dat heeft de belangrijkste onderzoeksrechter van het speciale tribunaal voor de berechting van de voormalige Iraakse leiders, Raed Jouhi, gezegd.

Ook de andere aangeklaagden zullen volgens Jouhi bij een onderzoeksrechter moeten verschijnen, mogelijk vele malen. Via die zittingen moet worden bepaald of er tegen de aangeklaagden inderdaad een proces komt.

Jouhi vertelde dat er nog geen agenda is vastgesteld voor de rechtszaken. Premier Allawi zei vorige week dat de processen komende week zouden beginnen. Jouhi zei dat dit niet juist is. Het gaat volgens hem niet om het begin van de rechtszaken, maar om een inleidend stadium. ,,Haast maken, doet de zaken geen goed.''

Internationale mensenrechtenorganisaties uitten bezorgdheid dat Allawi zou proberen de processen tegen de leden van het oude regime erdoorheen te jassen. De advocaten van ex-dictator Saddam Hussein en anderen klaagden dat zij geen toegang hadden tot hun cliënten. Saddam zag afgelopen donderdag voor het eerst een advocaat, net iets meer dan een jaar na zijn aanhouding op 13 december 2003.

Ali Chemicali is vooral berucht door zijn optreden in 1988 tegen Koerden in het noorden van Irak, waaraan hij de bijnaam heeft overgehouden. Hij gaf opdracht tot een gifgasaanval op de plaats Halabja, waardoor zeker 5000 mensen omkwamen.