RIJSWIJK - Een van de daders die betrokken was bij de moord op de Nederlandse Marijke van Dijk en verkrachting van twee van haar vriendinnen in de Turkse badplaats Alanya is op vrije voeten. Een Turkse cameraploeg liep hem donderdag bij toeval tegen het lijf, zo meldde SBS6.

De dader, Hakan K., zou op basis van de nieuwe amnestiewet in Turkije op 23 mei na zeven jaar celstraf zijn vrijgelaten. Dat is opmerkelijk, want de amnestiewet geldt alleen voor gevangenisstraffen tot tien jaar, terwijl Hakan K. een veel langere straf had gekregen.

K. zei in een interview met de cameraploeg dat hij zich niets meer van het incident kan herinneren, omdat hij te veel champagne zou hebben gedronken. Ook betuigt hij zijn spijt en roept hij de twee slachtoffers die nog in leven zijn op naar Turkije te komen voor een verzoeningspoging.

K. werd samen met drie andere mannen veroordeeld. De twee hoofdverdachten, onder wie K., kregen levenslang. Een optelsom van alle strafbare feiten leverde hen 140 jaar cel op. De andere daders moesten 36 jaar de cel in. Zij zitten nog steeds vast.

Schandalig

De moeder van Marijke van Dijk reageerde woedend op het nieuws over de vrijlating. "Het is schandalig", zie ze in het Radio 1 Journaal vrijdag. "En dan durft hij ijskoud ook nog een interview te geven op de televisie. Ik hoop dat de Nederlandse regering er wat aan gaat doen."

Het viertal ontvoerde en verkrachtte de 35-jarige Marijke en haar vriendinnen, Suzanne Kranenburg (27) en Hanneke Sweep (30) in mei 1995. Hoog in het Taurusgebergte staken ze Marijke dood en gooiden haar in een ravijn. Verderop lieten ze Suzanne en Hanneke voor dood achter in een greppel. Zij overleefden het drama doordat een herder hen vond.

Overvol

Al eerder deden berichten de ronde dat de mannen eerder vrij zouden komen door de nieuwe amnestiewet. De omstreden wet werd vorig jaar door het Turkse parlement aangenomen. Ook moordenaars komen voor de wet in aanmerking. De maatregel moet een einde maken aan de overvolle gevangenissen in Turkije.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opheldering gevraagd bij de Turkse autoriteiten. Een afgevaardigde van de Turkse regering kon het bericht echter nog niet bevestigen, maar ook niet ontkennen. Ook is contact gezocht met de Turkse advocaat die de belangen van de Nederlandse slachtoffers behartigde, maar die was niet bereikbaar.

/NIEUWSDaders Turks verkrachtingsdrama krijgen amnestie