LELYSTAD - De Boeing 747 die het Aviodrome van KLM kocht, is zaterdagochtend vroeg aangekomen in het luchtvaartthemapark in Lelystad. De jumbojet heeft een feilloze reis achter de rug, zegt een Aviodrome-woordvoerder. Het toestel was de allerlaatste jumbo van de eerste generatie die nog bij de KLM vloog.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De reis van Schiphol naar Lelystad ging grotendeels over water. De zegsman noemt het een wonder dat de verhuizing, die vier dagen in beslag nam, zo goed is verlopen. Van tegenslag tijdens de tocht was volgens hem weinig sprake.
Foto: Martijn den Boer | Begin van de reis: De 747 vaart onder de snelweg A9 door

Staart

Wel was hij erg geschrokken toen hij hoorde dat de staart vrijdag vastzat in de sluis bij Nijkerk. "Ik zat zelf in de cockpit, deed de deur open en zag dat de staart inderdaad niet door de sluis kwam. Daar heb ik me veel zorgen om gemaakt, maar het bleek om een technische storing van de brug te gaan. Na anderhalf uur was die verholpen," zegt hij.


Foto: Heidie Mulder | Nachtelijke tocht door Amsterdam

Vanaf Harderwijk moest de jumbo over de weg worden vervoerd. Omdat die niet onder de stoplichten door paste, werden er ongeveer honderd verplaatst. Het laatste stukje moest de Boeing over de taxibaan van Lelystad Airport, waarna hij eindelijk op zijn plaats kon worden gezet.

Vleugels

Het duurde nog een paar uur voordat het vliegtuig van de transportwagens af was en stevig op Flevolandse bodem stond. Binnenkort zullen ook de vleugels, die eraf waren gehaald voor het vervoer, weer aan het vliegtuig zitten.