GAZA/RAFAH - Het Israëlische leger heeft bij een actie in de Palestijnse Gazastrook zeker negen Palestijnen gedood. De Israëlische beschietingen van het zuiden van de Gazastrook begonnen vrijdagochtend. Het gaat om de bloedigste dag in het slepende Israëlisch-Palestijnse conflict sinds de dood van de Palestijnse leider Arafat op 11 november.

De bezettingsmacht zette manschappen, tanks en gevechtshelikopters in. De strijdkrachten spreken over de operatie Oranje Staal. De actie, gericht tegen het Palestijnse verzet, zou naar verluidt enige dagen duren.

Tunnel

Aan de grens van de Gazastrook en Egypte zijn vrijdagavond zes Palestijnen uit een tunnel gered. De nog niet voltooide tunnel onder de grens stortte in de nacht van donderdag op vrijdag in als gevolg van zware regenval.

De tunnel was vanuit Rafah gegraven. Die diende volgens Palestijnse zegslieden niet voor wapensmokkel uit Egypte, maar voor het smokkelen van sigaretten.Eerder was gemeld dat de bergers vijf lijken hadden aangetroffen.

Getto

De 1,3 miljoen Palestijnen in de kleine Gazastrook leven feitelijk in een afgegrendeld getto. Via tunnels naar Egypte smokkelen Palestijnen onder meer wapens en handelswaar, zoals sigaretten, de strook binnen.

Wapen

De tunnels bleken echter ook een wapen tegen de bezettingsmacht. Afgelopen zondag ontplofte een grote bom in een 600 meter lange tunnel die de daders onder een Israëlisch militair steuntpunt aan de grens met Egypte hadden gegraven. Vijf Israëlische militairen kwamen daardoor om.