HILVERSUM - De politieke partij Europa Transparant heeft een Nederlandse afdeling gekregen. Dat maakte oprichter Paul van Buitenen vrijdag bekend in het programma TweeVandaag. De naam van de nieuwe partij is Nederland Transparant.

Europarlementariër Van Buitenen kondigde aan mee te zullen doen aan de Kamerverkiezingen van 2007.

Corruptie

Nederland Transparant heeft nog geen verkiezingsprogramma, maar zal zich toeleggen op het blootleggen van corruptie en fraude. Van Buitenen werd bekend als fraudejager bij de Europese Commissie. Hij beschuldigde in 1999 Europees commissaris Cresson van verduistering, waarna de hele Europese Commissie aftrad.

De partij Europa Transparant won in juni bij de verkiezingen voor het Europees Parlement twee zetels. Ze worden bezet door Van Buitenen zelf en Els de Groen. Bij de stemming over toetredingsonderhandelingen met Turkije stemde De Groen voor en Van Buitenen tegen.

Kiesraad

Een aantal Nederlanders wilde dit jaar een partij onder de naam Nederland Transparant oprichten, maar die had niets te maken met de beweging van de Europese klokkenluider. Van Buitenen vond dat die naam tot verwarring zou kunnen leiden. Hij stapte naar de Kiesraad, die er niets aan deed. Bij de Raad van State haalde van Buitenen zijn gelijk. De nieuwbakken partij moest haar naam veranderen.