AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag de 23-jarige D.N. veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens het doodsteken van ex-voetballer Ed Vyent (38). N. doodde zijn slachtoffer op 22 oktober in de Amsterdamse wijk De Pijp met vier messteken, na een ruzie over parkeerplaatsen.

Aan het toebrengen van de fatale steken ging een kloppartij vooraf, waarin N. werd bijgestaan door zijn vriend A.R. . De rechtbank veroordeelde hem tot vijftien maanden cel. Het college acht hem niet verantwoordelijk voor de dood van Vyent. Wel heeft hij "mede de situatie geschapen" waarvan de steekpartij het tragische slot vormde.

Met name in het geval van N. kwam de rechtbank aanzienlijk lager uit dan de door de officier van justitie geëiste tien jaar cel. De officier ging uit van moord; N. zou zich hebben voorgenomen Vyent van het leven te beroven. Volgens de rechtbank is dit niet gebleken. N. had zich weliswaar voorzien van twee keukenmessen, maar is pas gaan steken toen hij tijdens de vechtpartij meende aan de verliezende hand te zijn, aldus het vonnis.

Eddy Vyent kwam tijdens zijn sportieve leven als profvoetballer uit voor Telstar, Volendam en AZ '67. Zijn gewelddadige dood leidde tot grote opschudding in zijn woonbuurt.

Op de bewuste dag had Vyent het aan de stok gekregen met de broer en de moeder van N. De broer had twee scooters in even zoveel parkeervakken in de Govert Flinckstraat geplaatst, om deze plekken te 'reserveren' voor de bedrijfsbus waarvan hij en N. gebruikmaakten. Buurtbewoners, onder wie Vyent, ergerden zich al langer aan deze praktijk. Vyent haalde die dag samen met een automobilist de twee scooters weg, waarna de ruzie met de broer en de moeder van N. volgde.

Steigerpijp

N. werd daarover telefonisch ingelicht door zijn broer. Na zijn thuiskomst besloot N., gewapend met de twee messen en een steigerpijp, bij Vyent verhaal te gaan halen. Hij vroeg zijn vriend R. hem daarbij te helpen. Zij sommeerden Vyent uit zijn even verderop gelegen woning uit te komen. Op de stoep sloeg het tweetal op Vyent in. Tenslotte stak N. zijn slachtoffer in de zij en in de borst. Vyent rende weg en zakte uiteindelijk in elkaar in zijn stamcafé. Hij overleed later in een ziekenhuis.

De politie arresteerde de twee daders kort na het incident. Het tweetal heeft bekend. De rechtbank bepaalde dat N. moet opdraaien voor onder meer de begrafeniskosten, begroot op ruim 13.000 euro.

Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan, aldus een woordvoerder. Justitie vindt nog steeds dat N. voor moord veroordeeld moet worden.