BRUSSEL - Nederlandse boeren en tuinders hebben in 2004 veruit de slechtste inkomensontwikkeling van de 25 EU-landen. Het gemiddelde inkomen daalde hier 11,5 procent. Dat is ver beneden de gemiddelde stijging van 3,3 procent in de Europese Unie, aldus het Europees statistisch bureau Eurostat vrijdag.

Nederlandse boeren en tuinders hadden last van lagere prijzen voor hun producten, zoals melk, eieren, planten en bloemen. Ook België (min 8,8 procent) was een uitschieter naar beneden.

Boeren in andere EU-landen deden het beter, omdat ze veelal andere producten telen met betere prijzen, zoals wijn, olijfolie en graan.

Vooral Oost-Europese boeren, die sinds 1 mei tot de EU behoren, zien het geld binnenstromen. Zij profiteren nu ook van Europese subsidies. Het Tsjechische boereninkomen steeg het sterkst met 107 procent, in Polen was dat 73 procent.

Nederlandse boeren kampen al langer met een teruglopend loon. In geen ander EU-land zijn de agrarische inkomsten sinds 2000 zo hard teruggevallen. Boeren en tuinders krijgen nu nog 82 procent van wat ze toen verdienden. Het Europese gemiddelde toont juist een toename van 2,7 procent