TEXEL - Een speciaal protocol moet in de toekomst ruzies over aangespoelde walvissen voorkomen. Aanleiding voor het opzetten van een walvisprotocol is een ruzie tussen Texel en Vlieland over een bultrug die afgelopen zomer aanspoelde. Initiatiefnemer Kees

Camphuysen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel heeft dat vrijdag gezegd.

Bultrug

In juni spoelde op Vlieland een bultrug aan. Het bijzondere zoogdier werd echter op verzoek van de burgemeester op het eiland begraven. "De burgemeester is toen fout geïnformeerd", aldus Camphuysen. EcoMare op Texel kreeg lucht van het verhaal en wilde de bultrug opgraven en naar hun eiland verschepen om het skelet op te zetten.

Uniek

Het lukte de Texelaars na veel moeite de bultrug mee te nemen. De Vlielanders wilden in eerste instantie niet zeggen waar het dier lag begraven. Toen de bultrug allang hoog en droog op Texel was gearriveerd, bleek de vondst zeer uniek. De Vlielanders eisten daarop de dode bultrug terug. De Texelaars hebben het dier tot op de dag van vandaag in bezit.

Skelet

Omdat kort na het conflict ook een dode potvis op Vlieland strandde, had uiteindelijk iedereen een skelet. De ruzie was daarmee van de baan. "Het is tussen Texel en Vlieland net Ajax tegen Feyenoord. En dat ging ten koste van onderzoek, opslag van gegevens en fatsoenlijke omgang met het dode dier", aldus Camphuysen.

Volgens hem zijn de laatste jaren steeds grotere problemen ontstaan bij de afhandeling rond een aangespoelde walvis. Hij pleit daarom mede voor het instellen van een telefoonnummer voor aangespoelde walvissen.

Draaiboek

Samen met EcoMare, Zeehondencrèche Pieterburen, Dolfinarium Harderwijk en Nationaal Natuur Historisch Museum Naturalis wordt uitwerkt hoe het draaiboek er uit moeten komen te zien als een walsvis aanspoelt. Daarbij worden ook de vijf burgemeesters van de Waddeneilanden betrokken.

Het protocol moet voor een duidelijke taakverdeling tussen de betrokken partijen zorgen. Wanneer het draaiboek klaar moet zijn, is nog niet duidelijk.