WASHINGTON - De ontdekking dat ooit water over het oppervlakte van Mars stroomde, is de belangrijkste wetenschappelijke vondst van 2004. De tweede plaats wordt ingenomen door de ontdekking van een dwergachtige mensensoort op het Indonesische eiland Flores, aldus een toptien die het wetenschappelijke tijdschrift Science in haar jongste editie publiceerde.


De ontdekking is zo belangwekkend omdat daardoor de kans dat ooit primitief leven op de Rode Planeet voorkwam aanzienlijk vergroot wordt

De ontdekking dat ooit water stroomde op Mars door de NASA-robotwagentjes Spirit en Opportunity werd door Science gekozen tot belangrijkste ontdekking van het jaar. Het is zo belangwekkend omdat daardoor de kans dat ooit primitief leven op de Rode Planeet voorkwam aanzienlijk vergroot wordt. Als dit waar blijkt, is de kans groot dat er ook leven voorkomt in de rest van het immense heelal.

Skelet

De vondst van een gedeeltelijk skelet op het eiland Flores van een nieuwe mensensoort in oktober kwam op de tweede plek. De botten van een vrouwtje van de Homo Floresiensis werden gevonden door een team van Australische en Indonesische wetenschappers. Deze kleine mensensoort, nog geen meter hoog, stierf ongeveer 13.000 jaar geleden uit.

Andere belangrijke ontdekkingen in de Science-toptien waren de mogelijke ontdekking van een vaccin voor malaria en AIDS en het succesvol klonen van een menselijk embryo voor stamcelonderzoek door Zuid-Koreaanse wetenschappers. De bewezen afname van het aantal diersoorten op aarde, de afbraak van biodiversiteit, wordt eveneens gezien als een belangwekkende wetenschappelijke doorbraak.