BRUSSEL - De Europese Unie en Turkije hebben vrijdagmiddag definitief een akkoord bereikt over het beginnen van toetredingsonderhandelingen over het EU-lidmaatschap. Dat is vernomen uit bronnen rondom de Europese top in Brussel.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Eerder op de dag werden de EU-voorzitter Balkenende, de Turkse premier Erdogan en de grote EU-landen het al eens over een nieuwe tekst over de toetredingsonderhandelingen.

De details van het jongste voorstel zijn nog niet bekend. Wel is duidelijk dat Turkije hoe dan ook voor het geplande begin van de toetredingsonderhandelingen op 3 oktober volgend jaar, de zogeheten Ankara-akkoorden ondertekent die de uitbreiding van de douane-unie tussen de EU en Turkije regelen.

Balkenende

Turkije zal daarmee Cyprus indirect erkennen, want de uitbreiding van de douane-unie regelt de relaties tussen Turkije en de met tien nieuwe landen uitgebreide Unie, waaronder Cyprus.

Volgens Balkenende "verwelkomen" de andere lidstaten in hun slottekst de stap van Turkije. Van een parafering op vrijdag van akkoorden die de erkenning moeten regelen, is niet langer sprake. Cyprus had wel lang aangedrongen op een paraaf vooraf. Balkenende zei verder dat de EU vrijdag "geschiedenis heeft geschreven". Voorzitter Barroso van de Europese Commissie sprak van "een nieuw begin voor de EU en Turkije".

Cyprus wilde oorspronkelijk dat er sprake zou zijn van een "normalisering van de betrekkingen", waardoor er sprake zou kunnen zijn van uitwisseling van ambassadeurs tussen Ankara en Nicosia. Dat ging Turkije te ver.

Wel zal Turkije de douane-unie met de nieuwe EU-lidstaten, waaronder Cyprus, goedkeuren. Daardoor kunnen Cypriotische schepen weer Turkse havens aandoen. Volgens Balkenende is er geen sprake van een "formele en volledige erkenning" van Cyprus.