ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag in de bouwfraudeprocessen twee ambtenaren en een aannemer veroordeeld.

Voor het aannemen van cadeaus strafte de rechter beide ambtenaren met een taakstraf van 240 uur. De aannemer wordt veroordeeld tot een boete van 2500 euro voor het betalen van de afscheidsreceptie van een ambtenaar.

Dat bleek vrijdag uit het vonnis van de Rotterdamse rechtbank. Tegen de projectleider J. van der W. en opzichter J.J. van Rijkswaterstaat waren ook voorwaardelijke gevangenisstraffen geëist.

De rechter hield bij de strafmaat rekening met het blanco strafblad van beide ambtenaren. De rechtbank vond het uit preventief oogpunt niet nodig een voorwaardelijk gevangenisstraf op te leggen.

De aannemer C.N. kreeg om dezelfde redenen ook geen voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. De aannemer betoogde dat de betaling van de afscheidsreceptie van de ambtenaar zijn bedrijf in staat stelde te netwerken. Maar de rechter verwees dit argument naar de prullenbak. "De aannemerscombinatie had zich simpelweg kunnen laten uitnodigen voor de receptie."