PERNIS - Honderd liter sterk geconcentreerde gasgeurstof is donderdag weggelekt bij het chemisch bedrijf Arkema in Pernis. De geur veroorzaakte een stroom aan klachten bij de Milieudienst Rijnmond, meldde een woordvoerder donderdagavond. De dienst benadrukt dat de gaslucht volstrekt ongevaarlijk is.

Arkema, het voormalige Atofina, voegt onder meer een geurstof toe aan het reukloze aardgas. Tot 23.00 uur belden meer dan 270 mensen met de Milieudienst. "Mensen zijn akelig ongerust. De lucht is hinderlijk, maar zonder risico." De gaslucht dreef naar het oosten en was tot in Amersfoort te ruiken.

Arkema liet donderagvond weten dat het gaat om honderd liter Spotleak die door een storing naast een vat terechtkwam. Een neutralisatievloeistof kon niet voorkomen dat de stank zich tot in de provincie Utrecht verspreidde.

Spotleak is volgens de woordvoerder van het bedrijf een mengsel van de chemische stoffen butylmercaptaan en methylethylsulfide. Arkema stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de storing.