HILVERSUM - Duitsers die in hun land niet meer mogen autorijden, komen naar Nederland om een nieuw rijbewijs te halen. In het afgelopen halfjaar hebben ten minste 93 Duitsers geprobeerd in Amsterdam een nieuw rijbewijs te bemachtigen, blijkt uit onderzoek van de gemeente.

In actualiteitenrubriek Netwerk verklaarde een ambtenaar van het bevolkingsregister dat het gaat om ongeveer tweehonderd 'rijbewijstoeristen' die per jaar naar Amsterdam komen.

Op basis van die gegevens schat hij dat er in heel Nederland per jaar circa achthonderd Duitse wegpiraten een nieuw papiertje willen komen halen. Het gaat volgens hem vooral om mensen die een rijverbod hebben omdat ze zijn betrapt op rijden onder invloed. De Duitsers laten zich inschrijven in het bevolkingsregister van een

Nederlandse gemeente om tot het rijexamen te worden toegelaten. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) noemt het zorgelijk dat automobilisten met een ontzegging weer de weg opgaan. Het staat naar eigen zeggen machteloos.