DEN HAAG - De Nederlandse deelnemers aan de vredesmissie in Irak krijgen op eerste kerstdag een cadeautje van de Gedichtenlijn. Het gaat om een cd met het door premier Balkenende ingesproken kerstgedicht 'Nu zal het wel gauw gaan sneeuwen', van Anton van Duinkerken (1903-1968).

De opname is gemaakt in het Torentje. Het stond er in één keer op, vertelde M. van Es van de Gedichtenlijn donderdag. Nu zal het wel gauw gaan sneeuwen gaat over de drie koningen die door een "woestijn van eeuwen, vol boosheid en gevit" trekken, op weg naar de vrede.

De premier vond het een sympathiek initiatief, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. En hij vond het aardig om op deze manier iets van zich te laten horen aan de mensen die met de kerst in lastige omstandigheden hun werk doen.

De door Balkenende voorgelezen tekst is op 25 en 26 december ook te horen op de gedichtenlijn (09094 334248 of 0909GEDICHT). De cd is betaald met het geld van een Haagse culturele prijs die een van de oprichters van de gedichtenlijn heeft ontvangen. Het ministerie van Defensie zorgt voor de verzending naar Irak en de verspreiding onder de ongeveer 1400 militairen in Irak.