AMSTERDAM - Alles wordt donderdagmiddag in gereedheid gebracht voor het vervoer van een Jumbojet door de grachten van Amsterdam. De Boeing 747 is begin dit jaar aangekocht door het Aviodrome in Lelystad. Het vervoer van het enorme passagiersvliegtuig, de eerste Boeing 747 die voor KLM werd gebouwd, is woensdagavond begonnen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De Jumbojet is twaalf meter hoog en zeventig meter lang. Hij wordt donderdagavond op houten pontons gehesen om vervolgens door de Amsterdamse grachten op weg te gaan naar het IJ. Midden in de nacht zal het vliegtuig, zonder vleugels weliswaar, langs de Sloterkade, de Schinkelkade, de Baarsjesweg en de Geuzenkade worden gevaren.

Daarna vaart de Jumbo door de Kostverlorenvaart (langs de Buyskade en de Kop van Jut); door de Singelgracht (langs de Nassaukade); door het Westerkanaal (langs de Houtmankade) naar de Oude Houthaven, waar volgens het schema vrijdagochtend vroeg het IJ wordt opgevaren.

Als alles goed gaat komt het vliegtuig zaterdag aan in Lelystad. Daar zullen de vleugels weer terug worden gemonteerd en wordt het staartstuk weer op het vliegtuig gezet.