UTRECHT - Het Trimbos-instituut slaat alarm over de verontreinigde cocaïne die de afgelopen tijd in Nederland is opgedoken.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Nu het aantal slachtoffers is opgelopen tot twintig begint het instituut voor geestelijke gezondheidszorg en verslaving een grote waarschuwingscampagne.

Volgens het Trimbos-instituut zijn er nu ook in Rotterdam en Den Haag mensen met acute vergiftigingsverschijnselen opgenomen. Eerder vielen er slachtoffers in Amsterdam, Lelystad en Roosendaal. De deskundigen gaan ervan uit dat de cocaïne niet alleen circuleert onder verslaafden, maar ook in het uitgaansleven aan de man wordt gebracht.

Volgens een woordvoerder van het instituut kan nu aangenomen worden dat de cocaïne in het hele land in de handel is. Samen met lokale verslavingsinstellingen en GGD's gaat het Trimbos-Instituut daarom landelijk met posters en folders waarschuwen voor de gevaren van de vervuilde cocaïne.

De cocaïne is vermengd met atropine, dat werkt als tripmiddel. Het geeft gezichts- en gehoorshallucinaties en kan de hartslag onregelmatig maken. Ook veroorzaakt het een verwijding van de pupillen en een verminderde zweetproductie. Een overdosis kan leiden tot bewusteloosheid of in het uiterste geval de dood.