ALMERE - Rotterdam is verkozen tot 'Evenementenstad van het jaar'. De havenstad heeft het organiseren van festivals, parades en andere festiviteiten tot een kunst verheven, vindt de Stichting Nationale Evenementenprijzen.

Directeur H. van Driem van de overkoepelende organisatie Toerisme Recreatie Nederland (TRN) kende Rotterdam de eretitel donderdag toe tijdens een bijeenkomst in Almere. De groeistad Almere eindigde op de tweede plek, Dordrecht werd derde. Het is de tweede keer dat de jaarlijkse Nationale Evenementenprijzen worden uitgereikt.

Carnaval

In de havenstad huist ook het Solero Zomercarnaval, dat dit jaar op zaterdag 27 juli zal plaatsvinden. Deze Zuid-Amerikaans getinte straatparade is uitgeroepen tot 'Beste Stadspromotie-evenement' met landelijke uitstraling.

Volgens de jury staat Rotterdam al acht jaar aan de top op het gebied van het organiseren van festivals en parades. "Het is de enige stad in Nederland die al jaren een consistent beleid voert op dit terrein", licht directeur J. ter Waarbeek van de Stichting Nationale Evenementenprijzen toe.

Amsterdam

Dit in tegenstelling tot Amsterdam, meent hij. "De hoofdstad heeft de meeste evenementen in huis, maar heeft er nauwelijks beleid voor. Het is heel erg een mentaliteit van: het komt ons wel aanwaaien."

Volgens de directeur hebben de laatste tijd vooral middelgrote steden als Maastricht, Den Bosch en Deventer evenementen ontdekt als promotiemiddel. "Almere is bijvoorbeeld vorig jaar plotseling een enorm aggressief en intensief beleid gaan voeren en daarom in 2001 evenementenstad van het jaar geworden", licht hij toe.

Erkenning

Rotterdam Festivals ziet de verkiezing tot evenementenstad van het jaar als erkenning voor het werk van de afgelopen jaren. De evenementenorganisator is de drijvende kracht achter de grote festivalprojecten als Rotterdam Culturele Hoofdstad en de jaarlijkse zomerfestivals. "De stad zet zich al jaren in om grote evenementen te organiseren en we zijn dan ook heel erg trots op deze prijs", aldus een woordvoerster van Rotterdam Festivals.

Maar een van de Rotterdamse festivals, het popfestival Metropolis, sneuvelde deze maand. De financiering kwam niet rond. Rotterdam Festivals zegt aan de terugkeer van Metropolis te werken.