GENEVE - Saddam Hussein komt als laatste van twaalf gearresteerde Iraakse leiders voor het gerecht. Het proces tegen de ex-dictator zal pas "lang na" de verkiezingen van januari beginnen. Dat heeft de Iraakse minister van Justitie, Malik Dohan Al-Hassan, in het Zwitsere dagblad Le Temps gezegd.

Woensdag werd bekend dat een Iraakse tribunaal Ali Hassan al-Majid als eerste laat voorkomen. De neef van Saddam Hussein staat ook bekend als 'Ali Chemicali', omdat hij bevel zou hebben gegeven tot de aanval met gifgas op Koerden in 1988.

De rechtszaak tegen de beruchte Iraakse beul kan mogelijk volgende week al beginnen en anders half januari. Al-Hassan voegde daar in een vraaggesprek met Le Temps aan toe dat Barzan Ibrahim Hassan al-Tikriti, presidentieel adviseur en halfbroer van Saddam Hussein als tweede voor het gerecht komt.

De Iraakse interim-premier Allawi zei dinsdag voor de Nationale Raad, het voorlopige Iraakse parlement, dat "de symbolen van het voormalige regime één voor één worden berecht".

Hij wilde niet kwijt welke leden van het verdreven bewind het spits moeten afbijten en op welke dag de eerste rechtszaken beginnen. Ook noemde hij geen datum voor het begin van het proces tegen Saddam Hussein zelf.